De derde editie van Proud on Stage op 26 oktober in theater De Lawei in Drachten wordt een totaaltheaterspektakel met vijf wereldkampioenen en tal van andere topacts. In de line-up staan drie muziekkorpsen, een popkoor en een dansgroep die in de afgelopen jaren wereldroem vergaarden. Daarnaast treedt ook zangeres Do op tijdens Proud on Stage, dat tijdens de vorige editie in Leeuwarden helemaal uitverkocht was. 

Proud on Stage is een totaaltheaterspektakel waarbij het publiek zeker 2,5 uur lang op het puntje van z’n stoel zit. Het publiek krijgt een afwisselende show met show, muziek, zang en dans van voorgeschoteld. Doel van Proud on Stage is om te laten zien op welk hoge niveau amateurkunstenaars in Nederland acteren. Daarbij worden ook bijzondere crossovers met professionele artiesten ontwikkeld. Zo heeft de organisatie voor deze editie niemand minder dan Dominique van Hulst, beter bekend als Do, weten te strikken voor een bijzonder optreden met de Jouster Fanfare. Ook zingt Do nog een duet met de Friese zanger Pieter van der Zweep. 

De organisatie van Proud on Stage is trots op de lineup van de theatershow. Flora Band Rijnsburg, Takostu Stiens en Pasveerkorps Leeuwarden werden tijdens het afgelopen Wereld Muziek Concours in Kerkrade respectievelijk kampioen op de onderdelen Mars, Marsparade en Show in de allerhoogste divisie. Daarnaast is ook topkorps DVS Katwijk gecontracteerd. “Alle vier de showkorpsen passen hun showoptreden aan, zodat die kan worden uitgevoerd op de theatervloer. Spektakel gegarandeerd!”, zegt artistiek leider Piet van Houten. 

“Blij zijn we ook dat we Dekoor Close Harmony weer hebben gecontracteerd”, zegt Van Houten. “In 2016 was hun optreden tijdens Proud on Stage volgens de Leeuwarder Courant een van de culturele hoogtepunten van het jaar. Vorig jaar werden ze wereldkampioen Pop & Jazz bij de World Choir Games. Een absolute topact en dat geldt ook voor dansgroep Oxygen, dat het tv-programma Dance as One won en vorig jaar wereldkampioen Hiphop werd.”

Bijzonder wordt ook het optreden van Advendo Slag en Vlag, dat bestaat uit ongeveer 35 leden met een verstandelijke beperking. “Hun motto is dat iedereen kan meedoen, maar het is fantastisch om te zien hoe aanstekelijk het enthousiasme van deze slagwerkers en colorguards is”, zegt Van Houten. 

Een belangrijke rol is weggelegd voor Traditional Collective. Deze van oorsprong Leeuwarder groep beheerst als geen ander in Nederland de kunst van het basler rudimental drummen. Ze komen tweemaal de vloer op, waaronder tijdens de opening waarbij ook de talentvolle zangeres Jody Berghuis en dansgroep DIF hun medewerking verlenen. De Sternse Slotlanders uit Franeker en NFPC Dokkum zullen tijdens Proud on Stage een demonstratie geven van het nieuwe fenomeen ‘drumbattle’. Afsluiter van de theatershow wordt een bijzondere crossover tussen meerdere deelnemers, waarbij ook Advanced Winterguard (onderdeel van Advendo Sneek) meedoet. 

De tweede editie van Proud on Stage, die in oktober 2017 werd gehouden in De Harmonie in Leeuwarden, was tweemaal uitverkocht. Door de volle agenda in De Harmonie is nu besloten om het spektakel te verhuizen naar De Lawei in Drachten, waar de faciliteiten zeker vergelijkbaar zijn met die in De Harmonie. Op zaterdag 26 oktober staan twee identieke voorstellingen op het programma om 14.30 en 19.30 uur. Na de avondvoorstelling is er een afterparty met medewerking van T-Brass uit Sneek.

De kaartverkoop voor Proud on Stage is inmiddels begonnen via de website van De Lawei (lawei.nl). Nieuw is dit jaar dat het publiek geplaceerde kaarten kan kopen, waarmee ze hun eigen stoel kunnen uitzoeken. Als je er vroeg bij bent, heb je dus een goede plek in de zaal. 

Bestel hier nu meteen je kaarten!