Proud on Stage 2016: nieuw Totaaltheaterspektakel

In 2013 trok de stichting Taptoe Leeuwarden de stekker uit één van de grootste en beste burgertaptoes van het land. Daarna zocht de organisatie onder de vlag van Proud on Stage z’n heil op het theaterpodium van De Harmonie. Opvolger van de Taptoe was op zaterdag 15 oktober een afwisselende theatershow met toptalent op het gebied van muziek, dans, acrobatiek, zang en show. Vanuit Friesland waren het Leeuwarder Pasveerkorps, Popkoor First Beat, Holland’s got Talent-finalist Quattrobar, T-Brass, Jong Advendo en Brassband De Bazuin van de partij. Eén van de hoofdacts was Ellen ten Damme.

  

Taptoe Leeuwarden was een fenomeen in Nederland. Jaarlijks kwamen er meer dan 4.000 bezoekers naar het WTC Expo Center in de Friese hoofdstad, waar ze genoten van de top van de Nederlandse en Europese showkorpsensector. De stekker ging echter uit de Taptoe omdat ze de organisatie financieel niet meer rond konden krijgen.

Proud on Stage is nu de opvolger van de befaamde taptoe. Tijdens dit totaaltheaterspektakel werden 300 toptalenten uit de korensector, de showkorpsenwereld en de danscultuur op één podium samengebracht met professionele artiesten, zoals rasartieste Ellen ten Damme. “Verenigingen krijgen de kans om te excelleren en een nieuw publiek aan zich te binden. We hebben in Nederland nog niet zo’n evenement als dit. We steken hiermee onze nek uit voor de amateurkunst”, zegt artistiek leider Piet van Houten.

Het nieuwe evenement heeft een aantal gelijkenissen met Taptoe Leeuwarden. Zo lieten de drie vermaarde showkorpsen Pasveerkorps Leeuwarden, Jong Advendo Sneek en Juliana Amersfoort hun nieuwste show zien, maar dan op het theaterpodium. Ook winterguardgroep Sensation, T-Brass en Brassband De Bazuin uit Oenkerk waren al eens op Taptoe Leeuwarden te zien.

Bij het nieuwe evenement is ook veel aandacht voor zang. Ellen ten Damme zette de zaal samen met De Bazuin op z’n kop zetten. Ook waren er optredens van twee van de beste popkoren van ons land: het Leeuwarder First Beat en Dekoor uit Utrecht. Dat laatste koor won ooit Korenslag, werd wereldkampioen en stond op het podium met de Rolling Stones. De Duitse slagwerkgroep Green Beats en de rekstokturners van Holland’s got Talent-finalist Quattrobar maakten het totaaltheaterspektakel compleet.

Meer dan duizend bezoekers kwamen op 15 maart af op de twee voorstellingen van de eerste editie van Proud on Stage.